Infobox

Datum:
11 mei t/m 7 juni 2011

Het vijfde Tibetaans Festival werd mede mogelijk gemaakt door:
Filmtheater Lumière

Tafelstraat 13
Intro in situ
Tibetaans Instituut Yeunten Ling

Tibetaans Festival 2011

Alle goede dingen bestaan uit ... vijf! In de roerige, recente tijden hebben veel mensen een behoefte om te reflecteren over hun wortels en de essentie van het bestaan. Spiritualiteit en religie nemen daarbij een bijzondere plaats in. Het boeddhisme is ten alle tijden actueel, omdat het inspiratie kan zijn en antwoord kan geven op vele vragen die opgeroepen worden. Inspiratie voor nieuwe perspectieven voor onze samenleving, antwoord op de vraag wat het leven naast de alledaagse uitdagingen werkelijk rijk en zinvol kan maken en op de stokoude vraag naar de zin van het leven.

De opzet van het Festival is inspiratiebron voor iedereen te zijn die haar of zijn leven wil verrijken. En om in contact te komen met het boeddhisme, in ons geval het Tibetaanse. Zouden festivalbezoekers hiervan meer willen weten, dan zullen wij hen met plezier over het bestaan van het prachtige Tibetaanse centrum Yeunten Ling te Huy informeren.

Lezingen & concerten

Concert Marmoer en Rob van Rooij

Concert Marmoer en Rob van Rooij
Marijn Moerbeek en Rob van Rooij namen tijdens de tibetaanse filmweek op 2 avonden de luisteraars een half uur mee op een innerlijke meditatieve muzikale reis.
Klik door naar de beschrijving van deze concerten

Edel Maex

Mindfulness bekeken vanuit een boeddhistisch perspectief
Voordracht door Edel Maex. Hij is actief zenboeddhist, werkt als psychiater in het ZNA Sint Elisabeth Ziekenhuis te Antwerpen, was bestuurslid bij de Boeddhistische Unie België (BUB).
Klik door naar de beschrijving van deze lezing
Lama Karta

Meditatie hoe en waarom?
Voordracht door Lama Karta, directeur en leraar van vier Boeddhistische centra in Nederland en België.
Een tweede lezing over dit onderwerp vond plaats op 7 november 2011.
Klik door naar de beschrijving van deze lezing

Paul v/d Velde Het oude en het nieuwe boeddhisme
Lezing door Paul van der Velde, docent en onderzoeker op het gebied van hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen.
Klik door naar de beschrijving van deze lezing

Boeddhistisch Filmfestival

Indrukken uit een rijk verleden Film Yeunten Ling, Indrukken uit een Rijk Verleden
Doorlopend in het foyer van Lumière. De film werd samengesteld uit oude video opnames en tonen hoogtepunten uit het bestaan van het instituut. Zoals de oude Kaloe Rinpochee, die de juiste locaties voor de Stupa en de nieuwe tempel aanwees en inzegende. Daarna is er een shot te zien van Yangsi (de Jonge) Ripochee, zijn reïncarnatie, die als 2-jarige om dezelfde Stupa huppelt...
Siddharta, film van Conrad Rook Siddharta, film van Conrad Rook
Een rusteloze zoon uit een rijke Brahmaanse familie verlaat zijn huis. Hij besluit zijn bezittingen te verkopen om aan een spirituele zoektocht te beginnen naar zichzelf. Tijdens zijn pelgrimstocht probeert hij als asceet in de bergen het antwoord te vinden, daarna als bedelmonnik en als tenslotte zelfs de Boeddha hem geen verlichting brengt.
Blessings - the tsoknyi nangchen nuns of tibet, film van Victress Hitchcock Blessings - the tsoknyi nangchen nuns of tibet, film van Victress Hitchcock
Het Tibetaanse woord voor vrouw betekent letterlijk lagere hergeboorte. In Nangchen, een afgelegen regio in het oosten van Tibet, tarten de Tsoknyi Nangchen nonnen deze vermeende voorbestemming. Een groep van drieduizend vrouwen wijdt zich hier aan de oude praktijken...
My reincarnation, film van Jennifer Fox My reincarnation, film van Jennifer Fox
My reincarnation is een vader-zoon drama van episch formaat. De film volgt de Tibetaanse spirituele meester Chögyal Namkhai Norbu bij zijn worsteling om de spirituele traditie voor het nageslacht te bewaren. Norbu's zoon Yeshi wordt bij zijn geboorte herkend als de reïncarnatie van Khyentse Rinpoche Chökyi Wangchug: de leermeester van zijn vader.

Wheel of time

Wheel of time, film van Werner Herzog
De 'Kalachakra Initiation', het grootste boeddhistische ritueel werd gehouden in Oostenrijk in Oktober 2002. Een gelijkaardig evenement werd in het begin van 2002 gehouden in India. Een documentaire over beide evenementen, toegang tot geheime rituelen voor het eerst op film vastgelegd en tevens verslag over een pelgrimage naar de heilige berg Kailash in Tibet. (Bron: Moviemeter)
Sunset/Sunrise, film van Vitaly Mansky Sunset/Sunrise, film van Vitaly Mansky
Een gewone dag uit het leven van Zijne Heiligheid de Dalai Lama XIV. De film presenteert een intieme ontmoeting met een charismatische filosoof en schotelt ons een verontrustend beeld voor van de toestand van het moderne Eurazië. De invloedrijke Russische filmmaker heeft een reeks documentaire portretten gemaakt van beroemde politici als Poetin, Jeltsin en Gorbatsjov.
Lynn True, Nelson Walker III & Tsering Perlo Summer Pasture, film van Lynn True, Nelson Walker III & Tsering Perlo
Een 90-minuten durende documentaire over een jong nomadenstel dat met hun pasgeboren dochter in het hoge grasland van Oost-Tibet leeft. Het is gefilmd in de zomer van 2007 in een gebied dat zelden wordt bezocht door buitenstaanders. Summer Pasture geeft een unieke blik op een zeer afgelegen gemeenschap.