Infobox

Datum:
Zondag 6 mei t/m Zondag 13 mei 2007

Het eerste Tibetaans festival werd mede mogelijk gemaakt door:
Filmtheater Lumière

La Nouvel' vie

Stichting YAK

Tibetaans Instituut Yeunten Ling

Tibetaans Festival 2007

Dit eerste festival was georganiseerd door de stichting Yak en Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL). Stichting Yak steunt goede doelen in het Himalayagebied en brengt de Tibetaanse zaak onder de aandacht.
Met beeld en muziek trachtte de sangha van het instituut Yeunten Ling u graag wat meer in contact brengen met het boeddhisme en u informeren over het prachtige Tibetaanse centrum, dat even onder Luik ligt en vanuit Limburg gemakkelijk te bereiken is.

Een bijzondere selectie van recente films was samen met filmtheater Lumière gemaakt. Zeven dagen, zeven titels. Het festival werd in la Bonbonnière afgesloten met een feestelijk en uitzonderlijk concert van boeddhistische artiesten uit Tibet en Mongolië.

Concert van oosterse artiesten

namgyal-lhamo.jpg

Namgyal Lhamo
Namgyal Lhamo trad in vele plaatsen over de wereld met veel succes op.Haar optredens zijn een lust voor het oog en oor. Ze brengt klassieke Tibetaanse muziek in de meest pure vorm.
Kijk ook op www.namgyal-lhamo.nl

loten_pic.jpg

Loten Namling
Niet alleen zijn gestalte is indrukwekkend, ook zijn muziek is onvergetelijk. Zijn passie voor iedere vorm van muziek werkt aanstekelijk, hij zingt en speelt dit keer klassieke, Tibetaanse muziek.
Kijk ook op www.loten.ch

Hoso_pic.jpg

Hosoo Transmongolia
Hosoo, de groep van de eindeloze grasvlakten. Een optreden uit lang vervlogen tijden. Met de meest basale middelen toveren zij met klanken en ritmes.
Kijk ook op www.hosoo.de

Boeddhistisch Filmfestival

Wheel of time

Wheel of time, film van Werner Herzog
De 'Kalachakra Initiation', het grootste boeddhistische ritueel werd gehouden in Oostenrijk in Oktober 2002. Een gelijkaardig evenement werd in het begin van 2002 gehouden in India. Een documentaire over beide evenementen, toegang tot geheime rituelen voor het eerst op film vastgelegd en tevens verslag over een pelgrimage naar de heilige berg Kailash in Tibet. (Bron: Moviemeter)

Valley of flowers

Valley of flowers, film van Pan Nalin
Valley of Flowers is een legende uit het Himalaya gebergte. Deze legende gaat over een liefdesrelatie die moet opboksen tegen het onvermijdelijke: de dood. Een overweldigend verhaal dat verspreid is over het begin van de 19e eeuw, van het bestaan in de bergen tot heden, het huidige hectische en geleefde bestaan in modern Tokyo. (Bron: Moviemeter)
Dreaming Lhasa Dreaming Lhasa, film van Sita Sarin en Tenzing Sonam
Dreaming Lhasa is de eerste Tibetaanse film die internationale erkenning heeft gekregen voor de bijzondere blik die geboden wordt op de dagelijkse werkelijkheid van het hedendaagse Tibet. Karma, een Tibetaanse filmmaakster uit New York gaat naar Dharamsala in India. Zij maakt een film over een aantal voormalige politieke gevangen die uit Tibet zijn ontsnapt. (Bron: Focus)
The oracle The oracle, film van David Cherniack
De westerling die naar het Oosten reist wordt geconfronteerd met fenomenen die worden afgedaan als bijgeloof, zoals de Tibetaanse Orakels. Met toestemming van de Dalai Lama maakte David Cherniack een fascinerend portret van het officiele 'staatsorakel' in Dharamsala, India. (Bron: BOS)

Waarom Bodhi-Dharma naar het oosten trok

Waarom Bodhi-Dharma naar het oosten trok, film van Yon Kyun
In een klein vervallen klooster woont een oude Zen-meester met zijn volgelingen: Kibong, een jonge monnik die de stad ontvlucht is en Haejin, een kind. Op een dag doodt Haejin per ongeluk een vogel waardoor een vogelpaar wreed gescheiden wordt. De vogel die achterblijft volgt hem op de voet en dat leert Haejin het fundamentele leed van het leven te begrijpen. (Bron: Cinemien)
Spring, summer, fall, winter ... and spring Spring, summer, fall, winter ... and spring, film van Kim Ki-Duk
Niemand blijft onberoerd door de kracht van de seizoenen en hun cyclus van geboorte, groei en verval. Zelfs niet de twee monnikken die een kluizenaarshutje delen dat op een vijvertje drijft midden tussen de bergen. Met het ontvouwen van de seizoenen wordt ieder aspect van hun beider levens doordrongen van een intensiteit die leidt tot een nog grotere spiritualiteit - en tragedie. (Bron: a-film)
Milarepa Milarepa, film van Neten Chökling
Milarepa is de debuutfilm van de jonge Tibetaanse lama Neten Chökling. Vanuit de Boeddhistisch leer gezien is het meest waardevolle wat je de wereld kunt bieden dat je anderen inspireert om mededogen, tolerantie en geduld jegens je medemens te beoefenen. Met prachtige beelden en een niet-professionele cast is Milarepa een film met een charmante boodschap. (Bron: Focus)