Infobox

Afbeelding Manjushri

Datum:
Woensdag 7 t/m zondag 11 september 2019

Begin:
10u30

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

Manjushri retraite, met Lama Tashi Nyima, Huy

De bodhisattva Manjushri behoort samen met Avalokiteshvara en Vajrapani tot de 3 grote bodhisattvi in de Mahayana-traditie. In de traditie van het grote voertuig is Manjushri de oudste en meest betekenisvolle bodhisattva. In de bekendste Mahayana-sutra’s zoals de prajnaparamita en de Lotus-sutra zien we Manjushri  krachtig getypeerd. De prajnaparamita, de vervolmaking van de wijsheid, omschrijft Manjushri als de ultieme belichaming van de wijsheid.

In de Lotus Sutra situeert de auteur de bodhisattva  in het zuivere land Vimala, gelegen in het Oosten. Van alle Boeddhavelden is Vimala het zuiverste veld in de drie tijden. Manjushri zou de Boeddhastaat hebben gerealiseerd, inclusief de vermogens van alziendheid en alwetendheid. In de Sutra Taisho Tripitaka lezen we een dialoog tussen Sakyamuni boeddha en Manjushri: ’Beschouw de 5 aggregaten als leeg van nature, volstrekt in vrede, niet verschijnend en zonder onderscheid. Op deze wijze beschouwend, dag en nacht, zittend, lopend of liggend, bereikt de beoefenaar uiteindelijk een onvoorstelbare staat van zijn, zonder enige vorm of obstakel.’

In de afbeeldingen zien we Manjushri telkens met een vlammend zwaard in de mannelijke rechterhand van de Methode. Dit zwaard vertegenwoordigt de transcendente wijsheid die  dwars door onwetendheid en dualistisch denken heen snijdt. In de vrouwelijke linkerhand draagt Manjushri een boek dat rust in een lotus. Dit boek verwijst naar de ultieme realisatie van de wijsheid. Manjushri is doorgaans gezeten op een leeuw, of op een leeuwenhuid. Dit beeld verwijst naar het gebruik van de wijsheid om de geest te temmen. Dit temmen kunnen we vergelijken met een ritje op een woeste leeuw. 

Op 7 september geeft Lama een onderricht, de volgende vier dagen wijden we aan praktijk.

Over Lama Tashi Nyima 

Lama is afkomstig uit Bhutan. Op 6-jarige leeftijd trad hij in als postulant in het Sambdrub Darjay Choling klooster van Sonada van wijlen Kalu Rinpochee. Lama Tashi Nyima voltooide er zijn opleiding en legde de geloften af als monnik. Er ontstond een hechte band met Lama Karta, die in 1983 spiritueel directeur werd van Yeunten Ling, één van de Europese dharmacentra van de Shangpa Kagyu Lineage. Lama Tashi Nyima kwam in 1992 naar België om Lama Karta in Yeunten Ling te vervoegen. Hij is de bezieler van de jaarlijkse zomerretraite en leidt de ceremoniële meditaties in onze centra. Lama wordt alom geprezen om zijn methodische aanpak en zijn sprekende metaforen.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.