Infobox

Afbeelding Manjushri

Datum:
Maandag 28 mai t/m vrijdag 1 juni 2018

Begin:
10u30

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

Manjushri retraite, met Lama Tashi Nyima

De bodhisattva Manjushri behoort samen met Avalokiteshvara en Vajrapani tot de 3 grote bodhisattvi in de Mahayana-traditie. In de traditie van het grote voertuig is Manjushri de oudste en meest betekenisvolle bodhisattva. In de bekendste Mahayana-sutra’s zoals de prajnaparamita en de Lotus-sutra zien we Manjushri  krachtig getypeerd. De prajnaparamita, de vervolmaking van de wijsheid, omschrijft Manjushri als de ultieme belichaming van de wijsheid.

In de Lotus Sutra situeert de auteur de bodhisattva  in het zuivere land Vimala, gelegen in het Oosten. Van alle Boeddhavelden is Vimala het zuiverste veld in de drie tijden. Manjushri zou de Boeddhastaat hebben gerealiseerd, inclusief de vermogens van alziendheid en alwetendheid. In de Sutra Taisho Tripitaka lezen we een dialoog tussen Sakyamuni boeddha en Manjushri: ’Beschouw de 5 aggregaten als leeg van nature, volstrekt in vrede, niet verschijnend en zonder onderscheid. Op deze wijze beschouwend, dag en nacht, zittend, lopend of liggend, bereikt de beoefenaar uiteindelijk een onvoorstelbare staat van zijn, zonder enige vorm of obstakel.’

In de afbeeldingen zien we Manjushri telkens met een vlammend zwaard in de mannelijke rechterhand van de Methode. Dit zwaard vertegenwoordigt de transcendente wijsheid die  dwars door onwetendheid en dualistisch denken heen snijdt. In de vrouwelijke linkerhand draagt Manjushri een boek dat rust in een lotus. Dit boek verwijst naar de ultieme realisatie van de wijsheid. Manjushri is doorgaans gezeten op een leeuw, of op een leeuwenhuid. Dit beeld verwijst naar het gebruik van de wijsheid om de geest te temmen. Dit temmen kunnen we vergelijken met een ritje op een woeste leeuw. 

Maandag 28 mei geeft Lama een onderricht, de volgende vier dagen wijden we aan praktijk.

Over Lama Zeupa

Lama Zeupa maakt sinds 1993 deel uit van het centrum Yeunten Ling. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikhim aan de grens met Tibet en voltooide zijn opleiding in het klooster van Sonada in Darjeeling in India. Na zijn driejarige retraite kwam hij naar het Westen om zich in Yeunten Ling te vestigen op vraag van Lama Karta. Lama Zeupa onderzocht jarenlang op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest. Hij beheerst diverse mentale krijgskunsten die hij ook dagelijks in zijn eigen praktijk integreert. Hij staat bekend om zijn discipline, geduld en fijnzinnigheid. Na het overlijden van Lama Karta in 2013 nam Lama Zeupa de fakkel over als spiritueel directeur van de centra. Zijn woorden en zijn leringen hebben een krachtige impact voor wat het resultaat betreft.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.