Infobox

Lama Tashi Nyima
Lama Tashi Nyima

Datum:
Dinsdag 2 t/m zaterdag 6 juli 2019

Begin:
10u30

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

Leren mediteren in drie fasen, met Lama Tashi Nyima, Huy

De basis van de praktijk is de kalmte-meditatie. De kern van de beoefening bestaat er in van de geest die de neiging heeft om op wandel te gaan steeds opnieuw naar zijn steunpunt terug te brengen. Alle stadia van dit plaatsen van de geest komen aan bod. Tot we uiteindelijk voor langere tijd verwijlen in een ongekunstelde toestand van onverstrooidheid.

Eens beland in deze toestand, zijn we in staat om de geest te bestuderen. Alles wat zich voordoet, zowel in Samsara als Nirvana, speelt zich namelijk af in de geest. De grote yogi’s geven dan ook de raad om wat we waarnemen en denken grondig door te lichten. Van nature is de geest helder en ruim. Concepten, discursieve en duale gedachten vertroebelen deze oorspronkelijke staat. De analytische meditatie stelt ons in staat om te onderzoeken wat onze geest van moment tot moment zoal uitvoert. Waardoor wordt hij in beslag genomen? Wat is de status van gedachten? Zo ontwikkelen we inzicht in de manier waarop onze geest functioneert. Eens deze gewoonte bemeesterd kunnen we onze geest helpen om opnieuw thuis te komen in zijn oorspronkelijke natuur.

Voor de verwerkelijking van de ware natuur van de geest wordt in de Kagyu school de metafoor van het grote zegel gebruikt of de Mahamudra. Het grote zegel verwijst zowel naar zorgvuldig opgebouwde series van meditaties als naar de ontwaakte staat van verlichting waar de oefeningen toe leiden. Het wordt voornamelijk in de Kagyulinie onderwezen en leidt tot een directe ervaring van de geest. Het grote zegel vormt de quintessence van het onderricht en omvat tegelijk het fundament ervan, de weg en het doel.

De retraite is toegankelijk voor iedereen, ook voor wie nog niet vertrouwd is met meditatie. Een gedeelte van de retraite wordt in stilte doorgebracht.

Over Lama Tashi Nyima 

Lama is afkomstig uit Bhutan. Op 6-jarige leeftijd trad hij in als postulant in het Sambdrub Darjay Choling klooster van Sonada van wijlen Kalu Rinpochee. Lama Tashi Nyima voltooide er zijn opleiding en legde de geloften af als monnik. Er ontstond een hechte band met Lama Karta, die in 1983 spiritueel directeur werd van Yeunten Ling, één van de Europese dharmacentra van de Shangpa Kagyu Lineage. Lama Tashi Nyima kwam in 1992 naar België om Lama Karta in Yeunten Ling te vervoegen. Hij is de bezieler van de jaarlijkse zomerretraite en leidt de ceremoniële meditaties in onze centra. Lama wordt alom geprezen om zijn methodische aanpak en zijn sprekende metaforen.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.orgOm de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.