Infobox

Lama Zeupa
Lama Zeupa

Datum:
Zaterdag 10 en zondag 11 augustus 2019

Begin:
10u30

Locatie:
Instituut Yeunten Ling
Château du Fond l'Evêque
4 promenade Saint Jean l'Agneau
4500 Huy, Belgium

Website van het instituut Yeunten Ling
Toon locatie en route op googlemaps

De 37 praktijken van de bodhisattva, Lama Zeupa, Huy

De 37 praktijken van de bodhisattva van Thogmed Zangpo is één van de populairste teksten in het Tibetaans boeddhisme. Dit pareltje maakt deel uit van de literatuur over het trainen van de geest. De raadgevingen in de tekst zijn erg toegankelijk, tijdloos en universeel. De verzen betreffen in het bijzonder specifieke raadgevingen voor een leven als bodhisattva. 

Thogmed Zangpo was een leerling van de befaamde Buton Rinpoche. In zijn jonge jaren was hij een uitstekende student die zich bekwaamde in commentaren op de grote verhandelingen. In zijn praktijk concentreerde hij zich enkel op de bodhicitta die hij dan ook volmaakt beheerste. 

Over de auteur gaat het volgende verhaal:

Thogmed Zangpo had als huisdier een vos die hem altijd gezelschap hield. Omdat Thogmed Zangpo zelf uitermate kalm en goedhartig was, werd ook de vos zachtaardig: hij deed niemand kwaad en at geen vlees. Thogmed Zangpo was zo gevoelig dat hij vaak in tranen uitbarstte tijdens zijn onderricht. Tijdens de lessen van Buton Rinpoche kregen de toehoorders tranen in de ogen van het lachen, bij zijn leerling Zangpo waren de tranen te wijten aan het huilen. 

Wie deze tekst ter harte neemt en hem meticuleus toepast, plant in zijn geest het zaad voor een warm en alomvattend mededogen ten aanzien van alle levende wezens. De tekst verdiept de betekenis van het leven en lijkt ieder van ons afzonderlijk aan te spreken. De verdienste van het beluisteren, overdenken en toepassen van de onderrichtingen over deze tekst zijn dan ook niet min. De impact op de kwaliteit van het leven van de wezens is immers enorm.

Tijdens dit weekend zal lama de verzen van de tekst nauwkeurig analyseren. Bij elk vers zal onze aandacht worden gevestigd op de toepasselijkheid op ons dagelijks leven. Hierbij wordt vrijwel geen enkel aspect van ons leven ongemoeid gelaten.

Over Lama Zeupa

Lama Zeupa maakt sinds 1993 deel uit van het centrum Yeunten Ling. Hij is afkomstig uit de Indische provincie Sikhim aan de grens met Tibet en voltooide zijn opleiding in het klooster van Sonada in Darjeeling in India. Na zijn driejarige retraite kwam hij naar het Westen om zich in Yeunten Ling te vestigen op vraag van Lama Karta. Lama Zeupa onderzocht jarenlang op een experimentele manier de relatie tussen lichaam en geest. Hij beheerst diverse mentale krijgskunsten die hij ook dagelijks in zijn eigen praktijk integreert. Hij staat bekend om zijn discipline, geduld en fijnzinnigheid. Na het overlijden van Lama Karta in 2013 nam Lama Zeupa de fakkel over als spiritueel directeur van de centra. Zijn woorden en zijn leringen hebben een krachtige impact voor wat het resultaat betreft.

Praktische informatie instituut Yeunten Ling

Inschrijven voor een cursus gebeurt bij voorkeur via het online inschrijfformulier op de website van het instituut www.tibetaans-instituut.org. Om de cursussen optimaal te kunnen organiseren en administratief te kunnen verwerken, vraagt het instituut de volledige bijdrage bij inschrijving over te maken. De kosten voor een weekeindcursus (twee dagen) bedragen bijvoorbeeld voor niet-leden € 111,00 en voor gewone leden € 99,00 inclusief verblijf en maaltijden. Het lidmaatschap is niet vereist voor een deelname aan de activiteiten te Yeunten Ling. Het wordt echter op prijs gesteld en biedt enkele voordelen. Kijk voor de actuele kosten voor de bijeenkomsten, voordelen en kortingen op de website van het instituut.