Infobox

Jan van der Valk

Datum:
Woensdag 13 november 2019

Locatie:
Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL)
Pastoor Moormanstraat 96
6219 AX Maastricht
Locatie op googlemaps

Begin:
20u00

Bijdrage:
€ 7,50 (studenten tegen vertoon studentenkaart € 4,50)

Vooraf reserveren voor deze lezing wordt zeer op prijs gesteld!
Aanmelding en extra informatie via:

reservering@tibetaans-boeddhisme.eu

Lezing Tibetaanse geneeskunde, Jan van der Valk, Maastricht

‘Het verband tussen Tibetaanse geneeskunde en boeddhisme: een gezonde geest in een gezond lichaam’

Tibetaanse geneeskunde wordt ook wel eens ‘de boeddhistische geneeskunde’ genoemd. Maar, wat is eigenlijk de oorsprong van deze traditionele wetenschap, wat zijn de basisprincipes en hoe werkt ze in de praktijk? Na een korte inleiding in de Tibetaanse geneeskunde, overlopen we een aantal verrassende overeenkomsten tussen deze geneeskunde en het boeddhisme. Is het doel van boeddhisme niet de ultieme genezing van de geest? Maar wat dan met het zieke lichaam?

Over Jan van der Valk

Jan van der Valk is universitair opgeleid bioloog (KULeuven), etno-botanist en doctor in de antropologie (University of Kent, Canterbury). Hij schreef een doctoraatsthesis over de hedendaagse productie van Tibetaanse kruidenpillen, waarvoor hij een half jaar in de Indische Himalaya verbleef. Jan voltooide een driejarige basisopleiding en verschillende specialisaties bij de gerenommeerde traditionele geneesheer Pasang Yönten Arya, waarmee hij nauw blijft samenwerken om meer ervaring op te doen.

Momenteel werkt Jan eveneens deeltijds als wetenschappelijk onderzoeker aan het ISTB (Institute for South Asian, Tibetan and Buddhist Studies) van Universiteit Wenen, in een driejarige project omtrent de helende werking van Tibetaanse geneesmiddelen en boeddhistische rituelen. Meer over Jan: www.deblauwepapaver.be