Infobox

TBL yoga avonden

Datum:
Maandag 19 augustus 2019

Locatie:
Tibetaans Boeddhisme Limburg (TBL)
Pastoor Moormanstraat 96
6219 AX Maastricht
Locatie op googlemaps

Begin:
20u00 - 21u15

Bijdrage:
€ 6 (thee inclusief, graag contant voldoen)

Praktische informatie:
Yoga matten zijn voorzien, graag wel een eigen handdoek meenemen om op de mat te gebruiken.

Extra informatie via:
yoga@tibetaans-boeddhisme.eu

Yoga avond, Maastricht

YOGA, wat is het?

Yoga is een fysieke en spirituele techniek, manier of methode die ook wel een "koninklijk pad" wordt genoemd. Gekend als een zeer oud holistisch oefensysteem uit India is het geschikt voor degene die meer in balans wilt zijn.

Het woord yoga is ontleend aan het Sanskriet en kan vertaald worden als “eenheid, “harmonie” maar ook als verbinding of datgene dat door verbinding wordt bereikt.
De uitoefening van de stappen van yoga zou tot Samadhi kunnen leiden. Oftewel tot de geestelijke verlichting zoals de Boeddha, de grootste yogi aller tijden, die de verheven Verlichting bereikte op zijn vijfendertigste jaar.

Doordrenkt van liefdevolle vriendelijkheid, mededogen en wijsheid liep deze prachtige mens zo’n 2600 jaar geleden door de stoffige wegen van Noordoost India en zette zich onvermoeibaar en onvoorwaardelijk in voor het geluk en welzijn van alle voelende wezens. Alhoewel de Boeddha ons de richting kan aanwijzen, moeten wijzelf het werk doen om tot deze realisatie te ontwaken.

Het beoefenen van yoga is eenvoudig, het geeft een plezierig gevoel en geeft nieuwe energie. Het gaat er niet om wat er gebeurt op de matten om je heen, het gaat over je eigen, individuele praktijk. Je eigen grenzen kunnen binnen de yoga beoefening worden ervaren en misschien zelfs worden uitgebreid op een zachte manier. Dit alles gebeurt in een respectvolle manier van omgaan met je eigen lichaam.

Yoga biedt uitstekende mogelijkheden om jezelf fitter, gezonder en mobieler te maken. Het vertraagt het verouderingsproces en verbetert de concentratie. Er worden meer gebieden aangepakt dan alleen bijvoorbeeld de spieren, het gevoel van evenwicht en het cardiovasculaire systeem. Het doen van de oefeningen en het vasthouden van de posities (asanas) kan werken op zowel de fysieke en spirituele niveaus.

Over de docente

Met de instemming van Lama Zeupa zet Eveline Jansen haar jarenlange ervaring als lerares Hatha yoga in. Er wordt rekening gehouden met persoonlijke lichamelijke beperkingen, dus iedereen kan meedoen!